Prepping i hemmet del 3 - Inventering och Underhåll

När du har upprättat en grundläggande krisberedskap så kan du luta dig tillbaka och slippa oroa dig, åtminstone under första året. När det kommer till brandsäkerhet så vet du säkert att man skall avsätta en dag om året(brukar vara 1 december) för att kontrollera brandvarnare och brandsläckare. Du bör även ta denna dagen till att kontrollera din krisberedskap.

Den årliga checklistan

Här kommer en checklista för vad som behövs kontrolleras på den årliga kontrolldagen.

1. Vattenflaskor

Om du förvarar oöppnade vattenflaskor så bör du byta ut dem årligen, eller minst vartannat år. Plast från flaskorna frigörs långsamt i vattnet och gör till slut att vattnet smakar illa och blir otjänligt.

2. Powerbanks

Du bör årligen ladda upp dina powerbanks och sedan ladda ur dem igen för att säkerställa att de fortfarande fungerar korrekt.

3. Värmepåsar

Testa att aktivera en utav värmepåsarna och kontrollera att den blir tillräckligt varm. Om den fungerar dåligt så bör du byta ut alla värmepåsarna.

4. Lysstavarna

Prova att aktivera en utav lysstavarna och kontrollera att den når full ljusstyrka. Byt ut alla stavar om den lyser dåligt.
Lysstavar tappar sin funktion med tiden, särskilt om de inte har förvarats tillräckligt mörkt.

5. Livsmedel i krisväskan

Livsmedel såsom kaffe, torrmjölk, och druvsocker som du förvarar i din krisväska bör bytas ut vart tredje år.

6. Första hjälpen

Om någonting från första hjälpen-väskan har används under det gångna året och ännu inte ersatts så bör du göra det.

7. Konserver

Kontrollera ditt matförråd och sortera ut de konserver som närmar sig, eller som passerat "bäst före"-datumet. Åk till affären och köp ersättare till dessa.
Därefter kan du konsumera de gamla konserverna.

8. Tändstickorna

Stryk en tändsticka för att kontrollera att de inte blivit fuktskadade eller för gamla.

Alternativ metod: Rotera matförrådet

Istället för att inventera och byta ut livsmedlen i ditt matförråd en gång om året så kan du rotera förrådet löpande under året.

Att rotera innebär att du regelbundet köper nya konserver till matförrådet samtidigt som du flyttar de äldre konserverna till köksskafferiet för att sedan konsumera dem.
Fördelen med denna metoden är att risken för att man får gamla konserver i matförrådet är minimal. Denna metoden kan vara att föredra för personer som är kräsna med utgångsdatumet.

Fattas något i checklistan?

Tveka inte att kontakta oss och ge dina synpunkter!

Skrivet av

Emil Isaksson

Friluftsintresserad mångsysslare med en nykter syn på krisberedskap och ett genuint intresse för vad som händer i vår omvärld.
emil@preppingguiden.se