Hem » Krisberedskap » Prepping i hemmet » Prepping i hemmet del 3 – Inventering och Underhåll
När du har upprättat en grundläggande krisberedskap så kan du luta dig tillbaka och slippa oroa dig, åtminstone under första året. När det kommer till brandsäkerhet så vet du säkert att man skall avsätta en dag om året(brukar vara 1 december) för att kontrollera brandvarnare och brandsläckare. Du bör även ta denna dagen till att kontrollera din krisberedskap.
Här kommer en checklista för vad som behövs kontrolleras på den årliga kontrolldagen.
Om du förvarar oöppnade vattenflaskor så bör du byta ut dem årligen, eller minst vartannat år. Plast från flaskorna frigörs långsamt i vattnet och gör till slut att vattnet smakar illa och blir otjänligt.
Du bör årligen ladda upp dina powerbanks och sedan ladda ur dem igen för att säkerställa att de fortfarande fungerar korrekt.
Testa att aktivera en utav värmepåsarna och kontrollera att den blir tillräckligt varm. Om den fungerar dåligt så bör du byta ut alla värmepåsarna.
Prova att aktivera en utav lysstavarna och kontrollera att den når full ljusstyrka. Byt ut alla stavar om den lyser dåligt.
Lysstavar tappar sin funktion med tiden, särskilt om de inte har förvarats tillräckligt mörkt.
Livsmedel såsom kaffe, torrmjölk, och druvsocker som du förvarar i din krisväska bör bytas ut vart tredje år.
Om någonting från första hjälpen-väskan har används under det gångna året och ännu inte ersatts så bör du göra det.
Kontrollera ditt matförråd och sortera ut de konserver som närmar sig, eller som passerat "bäst före"-datumet. Åk till affären och köp ersättare till dessa.
Därefter kan du konsumera de gamla konserverna.
Stryk en tändsticka för att kontrollera att de inte blivit fuktskadade eller för gamla.
Istället för att inventera och byta ut livsmedlen i ditt matförråd en gång om året så kan du rotera förrådet löpande under året.
Att rotera innebär att du regelbundet köper nya konserver till matförrådet samtidigt som du flyttar de äldre konserverna till köksskafferiet för att sedan konsumera dem.
Fördelen med denna metoden är att risken för att man får gamla konserver i matförrådet är minimal. Denna metoden kan vara att föredra för personer som är kräsna med utgångsdatumet.
Tveka inte att kontakta oss och ge dina synpunkter!