Del 2 - Matförrådet

I en krissituation som blir långvarig så kan maten i hushållet lätt ta slut. En stor del av hushållets matvaror är antingen färskvaror, kylvaror, eller djupfrysta råvaror. Utan elektricitet så förgås dessa varor ganska snabbt, och då kan det vara bra att ha ett extra matförråd. 

Ju längre hållbarhet desto bättre

När du skapar ditt matförråd så vill du inte behöva konsumera, byta ut, eller slänga mat från förrådet var och varannan vecka. Maten måste dock konsumeras så småningom även om det inte har uppstått en kris. Du kan läsa mer om hur du planerar underhållet av ditt matförråd här.

Livsmedlen i matförrådet bör ha ett "bäst före"-datum som ligger 2-4 år framåt, så att du slipper tänka på matförrådet i onödan när du väl har upprättat det.

Vad innebär "Bäst före"-datumet egentligen?

Datumstämplarna på livsmedlen är till för att butikerna skall veta när de inte kan sälja varorna längre. Stämpeln är endast en rekommendation och varans faktiska hållbarhet är oftast längre än så.
Faktum är att de flesta konserverade, torkade, och vakuumförpackade livsmedlen har en egentlig hållbarhet som är dubbelt så lång som datumstämpeln antyder, och lite till.

Om man är osäker på ett livsmedels tjänlighet så fungerar syn-lukt-smak-testet i 99% av fallen. Om varan ser aptitlig ut, luktar okej, och smakar bra så är det ingen fara.
Bäst hållbarhet har frystorkad mat.

 

Preppingmat som du kan köpa i mataffären

Generellt så kan man säga att konserverade och torkade livsmedel med lång hållbarhetsstämpel är lämpliga för matförrådet.
Nedan kommer lite exempel på bra livsmedel som du kan skaffa i din mataffär. 

Soldatens ärtsoppa

Klassiker. God mat med lång hållbarhet.

Konserverad tonfisk

Tonfisk är billig och har lång hållbarhet.

Vita bönor

Min personliga favoritmat när jag drar till skogs. Vita bönor i tomatsås är billigt och håller i många år.

Ramen-nudlar

Väldigt billigt. Kan med fördel konsumeras tillsammans med tonfisk. Tänk på att nudlarna kan missfärgas med tiden, men de går ändå utmärkt att äta.

Konserverade grönsaker

Blandade grönsaker är ett bra komplement till maten ovan. Konserverna håller i 5-7 år utan problem.

Pasta

Torkad pasta är hållbar cirka två år efter "bäst före"-datum.

Honung

När det kommer till sötningsmedel i ditt matförråd så är honung det bästa alternativet. Honung har inget utgångsdatum, hållbarheten är oändlig.

Specialutvecklad krismat

Om man vill förbereda sig ordentligt så kan det vara en god idé att investera i mat som är speciellt framtagen för krissituationer.
Fördelen är att det i princip är en engångskostnad eftersom hållbarheten för denna mat är väldigt lång.

Nödkaka NRG-5

NRG-5 är en nödkaka utvecklad och tillverkad i Norge. Den har ett högt energiinnehåll och används ofta vid humanitära katastrofer utomlands.
Man kan äta den som en vanlig kaka eller smula sönder den i vatten och äta som gröt.

Kakorna är vakuumförseglade i mylar och har 20 års hållbarhet, vilket gör dem till ett utmärkt komplement till ditt matförråd.

NRG-5 går att köpa på Ebay, men även Röda Stjärnan brukar ha den i lager.

MRE (Meals Ready to Eat)

MREs, eller fältransoner, är färdigpaketerade förnödenhetsenheter som främst används av militären ute i fält.
Fältransoner kan ses lite som en lyxvara i matförrådet då de innehåller mer än en vanlig maträtt. De är lite dyrare än de andra alternativen men innehåller oftast både huvudrätt, efterrätt, dryck, kaffe, kryddor, tillbehör och hygienartiklar.

På Ebay finns MREs från flera olika länders militära överskott tillika kommersiellt tillverkade fältransoner.
Hållbarheten för en fältranson är kring 3-6 år, men beror lite på förvaringen.

 

Frystorkad mat i portionspåsar

Frystorkad mat är förmodligen det bästa sättet att förbereda sitt matförråd. Dessa portioner säljs ofta i hinkar med 120 portionspåsar i varje hink.
En hink räcker i cirka en månad för ett hushåll med 2 personer. Hållbarheten är dessutom hela 25 år.

Det finns två ledande aktörer på marknaden för frystorkad mat, Mountain House och Wise Company
Personligen så föredrar jag Wise på grund av det lite lägre priset.

Frystorkade portionspåsar går att köpa styckvis i de flesta friluftsbutiker, men det är betydligt billigare att köpa en hel hink på nätet. Man kan med fördel köpa det från Wise Companys officiella Ebay-användare.
Jag har upplevt dem som väldigt tillmötesgående om något går fel vid leverans.

Välj det du tycker är gott

Det säger sig självt att man kanske inte kan förvänta sig någon nobelmiddag under en krissituation, men det underlättar om du bygger upp ditt matförråd utifrån vad du tycker är gott.
God mat kan ge en välbehövlig moral-boost i en krissituation, på samma sätt som osmaklig mat kan göra motsatsen.

Frystorkad krismat och fältransoner är generellt sett godare än konserverade råvaror eftersom de oftast är färdigkryddade och färdiga att äta.

Skrivet av

Emil Isaksson

Friluftsintresserad mångsysslare med en nykter syn på krisberedskap och ett genuint intresse för vad som händer i vår omvärld.
emil@preppingguiden.se