Prepping i hemmet del 1 - Krisväskan

Prepping behöver inte vara ett ständigt arbete, det räcker faktiskt att förbereda en krisväska och gömma undan den. Vad har du att förlora?
Om du någon gång utsätts för en krissituation - Bra! Du är förberedd.
Om du aldrig stöter på någon krissituation - Bra! Vad glad för det!

Vatten- och elavbrott - Jobbigare än du tror

I vårt moderna samhälle tar vi väldigt mycket för givet då det mesta "ordnar sig automatiskt". Även om internetuppkopplingen försvinner i de mest olämpliga av situationer så oroar vi oss egentligen aldrig - den kommer tillbaka så småningom.

Faktum är att om vatten och el försvinner så kan det bli väldigt jobbigt redan efter ett par dagar, eller till och med timmar om man inte alls är förberedd.
Enligt riktlinjerna från MSB(Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) så skall varje hushåll klara sig minst 72 timmar helt på egen hand i en krissituation. Om en kris skulle uppstå imorgon, hade du och din familj klarat er 3 dygn i din bostad utan hjälp utifrån?

I verkligheten kan en kris vara i veckor, så att klara sig 1-2 veckor på egen hand är ett bra mål att eftersträva.

Väskan

En krisväska är inte tänkt att vara portabel. Den skall stanna i hemmet och inte röras i onödan. Man kan därför med fördel välja en så stor väska som möjligt.
En duffelväska på 100L passar bra till ändamålet.

Innehållet i väskan är tänkt att komplettera det du redan har i ditt hem, och är därför inte ett komplett "överlevnads-kit".  Innehållet skall heller inte konsumeras i onödan. Om du behöver "knycka ett par batterier" eller "låna en toarulle" från din krisväska så försvinner syftet med väskan.

Förvara väskan i en garderob eller dylikt, och underrätta alla hushållets medlemmar om dess syfte, plats och innehåll.


Värme och ljus

Om du har tur så bor du i en bostad som helt eller delvis värms upp av ved eller pellets. Om inte så bör värme vara en hög prioritet för din krisväska, speciellt på vinterhalvåret.

Värme- och stearinljus

Gravljus är också väldigt bra eftersom de brinner länge.

Värmepåsar

Värmepåsar går att köpa i de flesta sport- och fritidsbutiker.

Hopfällbar fältspis och värmetabletter

Esbit-tabletter genererar värme och kan användas till enklare matlagning.

Lysstavar

Lysstavar(eller glowsticks) lyser starkt i mer än 12 timmar. Tänk på att lägga dem överst i väskan, då de kommer att behövas först vid ett elavbrott.

Mylar-filtar

Även kallade 'rymdfiltar'. De är billiga och de fungerar genom att reflektera personens egen kroppsvärme.

Tändare och tändstickor

Något av det första du kommer vilja göra vid ett strömavbrott är att tända ljus, så det är bra om tändstickorna läggs överst i väskan.


Vatten och mat

Vatten är det första du kommer att behöva i en krissituation. Krisväskan behöver inte innehålla så mycket förutsatt att du har ett tillräckligt matförråd hemma. Du kan läsa mer om matförrådet i Del 2 - Matförrådet.

Vatten på flaska

12 liter vatten är lagom att ha i krisväskan. Ett hushåll på två personer klarar sig cirka en vecka på detta.

Vattenfilter

Om det finns tillgång till vatten med okänd tjänlighet så kan ett vattenfilter tillgodose vattenbehovet. Sawyer och LifeStraw rekommenderas. Chansa inte med lågpriskopior.

Vattenreningstabletter

Detta är ett bra komplement till vattenfiltret.

Frystorkat kaffe

För kaffedrickare så är detta värdefullt. En lyxvara kan tyckas, men kaffe kan hjälpa till att hålla modet uppe i en krissituation.

Torrmjölk

Det första som händer vid ett elavbrott är att mjölken surnar i kylskåpet. Om man konsumerar mycket mjölk så är torrmjölk ett bra alternativ i en krissituation, speciellt i matlagning.

Druvsocker

Snabb energi när man behöver det.


Elektronik och kommunikation

I en krissituation är det viktigt att kunna ta del av information som sänds ut till allmänheten, även om det är strömavbrott och mobilnätet ligger nere.

Ficklampor

För att undvika att batterierna urladdas så tar man ur batterierna från alla ficklampor utom en - som man lägger överst i väskan.

Batterier

Tänk på att inte "låna" batterier från väskan om du har slut på batterier hemma. Dessa batterier skall användas när du verkligen behöver dem.

Radiomottagare

Du bör ha en radiomottagare som kan ta emot både FM och den nyare DAB-signalen. Äldre radioapparater är därför inte att föredra.

Hopvikbar Solcellsladdare

Detta är inte nödvändigt, men det kan underlätta en hel del om krissituationen blir långvarig. Även här gör man bäst i att inte köpa de billigaste varianterna, de duger i regel inte till mycket.

Powerbanks

Powerbanks är ett bra sätt att hålla liv i mobiltelefonen i en krissituation. De kan med fördel användas tillsammans med solcellsladdaren.

12V- 230V Konverterare

Detta är inte heller nödvändigt, men konverteraren ger strömförsörjning åt vanliga 230V-apparater från ett bilbatteri på 12V.


Övrigt

Sist, men inte minst..

Första hjälpen

I en krissituation är det viktigt att du kan hjälpa både dig själv och andra.

Toalettpapper

Vad händer om krisen inträffar dagen innan du tänkt åka till affären och storhandla toapapper? Bäst att vara på säkra sidan. Som med allt annat så skall du inte ha för vana att "norpa" toapapper från väskan.

Kortlek

Majoriteten av våra tidsfördriv kräver elektricitet. En kortlek kan därför vara mer värdefull än du tror i en krissituation.

Hängslen och livrem

Ser du något utmärkande kring väskans sammansättning?

Varje enskild sak i väskan kan tas bort och ersättas med en annan sak i väskan. Detta skapar en redundans som är viktigt när det är skarpt läge.

Har vi missat något?

Tveka inte att höra av dig om du tycker att vi har missat något uppenbart i krisväskan. Din feedback uppskattas!

Skrivet av

Emil Isaksson

Friluftsintresserad mångsysslare med en nykter syn på krisberedskap och ett genuint intresse för vad som händer i vår omvärld.
emil@preppingguiden.se