Guld och Silver - Ädelmetaller som trygghet

Prepping handlar inte bara om att se till att man har mat, vatten och värme i en krissituation. En kris kan slå hårt mot samhällets, och även din egen ekonomi. Att investera i ädelmetaller är ett utmärkt sätt att minska den ekonomiska risken som en krissituation kan medföra.

Ädelmetaller - som värdepapper, fast tvärtom

Finansvärlden och värdepappersmarknaden består av spekulationer, trender, trendbrott, uppgångar, nedgångar, konkurser, och allmän osäkerhet. Med det sagt så går det att tjäna mycket pengar på aktier, fonder, och andra finansiella instrument och jag uppmuntrar alla att lära sig om aktiehandel.  Aktier och fonder har generellt en snabbare värdeökning(och minskning) än guld och silver.

Men om aktier ökar snabbare i värde, varför skall jag då investera i guld och silver?

Ädelmetaller fungerar som en typ av försäkring för dina värdepapper. Guld och silver tappar aldrig i värde i det längre perspektivet så man behöver aldrig oroa sig för värdeminskning.
I händelse av turbulens på börsmarknaden så söker sig folk per automatik till tryggare investeringsformer så som ädelmetaller, fastigheter, och råvaror. Detta gör att efterfrågan på guld och silver ökar, och därmed även priset på ädelmetallerna. Om du äger guld och silver utöver dina värdepapper så kommer en börskrasch inte att slå så hårt mot dig, eftersom ditt guld & silver blir mer värt under denna period.

 

Håll koll på prispremien

När du köper exempelvis ett silvermynt så betalar du för två saker; myntets silverinnehåll och myntets prägling.
Låt säga att silverpriset är 4,50 kr per gram och du köper ett 31,1 grams mynt för 190 kr.
Själva silvret i myntet är då värt 4,50 * 31,1 =  140 kr.
Detta innebär att du betalar 190 - 140 = 50 kr för själva präglingen av myntet, vilket i sig inte har något egentligt värde.
Denna skillnad mellan silvervärdet i myntet och myntets pris kallas för prispremie, och brukar anges i procent.
Prispremien i detta fall är 26,31%.

Som du säkert förstår så bör man eftersträva en så låg prispremie som möjligt när man investerar i ädelmetaller.
Eftersom präglingskostnaden är ungefär densamma för guld- och silvermynt så blir den procentuella prispremien automatiskt mycket mindre för guld än för silver som en direkt konsekvens av att priset per gram är mycket högre för guld.

Mynt eller tackor?

Ädelmetaller säljs i två olika former - mynt och tackor. I båda fallen finns det en präglingskostnad, men eftersom tackorna innehåller mer metall per prägling så är prispremien generellt sett lägre för tackor än för mynt. Tackor är därför det mest fördelaktiga alternativet  om man skall investera mycket.

Mynten har dock en fördel gentemot tackorna - de är lättare att dela upp. När du vill sälja en del av ditt guld eller silver så måste du sälja en hel tacka. Om du har mynt så är det lättare att sälja en del av ditt innehav. Om du bestämmer dig för att investera i exempelvis silvertackor så kan du med fördel köpa några silvermynt för att undvika att behöva sälja tackorna i onödan.

Guld

Fördelar

  • Högre värdedensitet - mer värde får plats på mindre plats.
  • Investeringsguld är momsbefriat i hela EU.
  • Prispremien är låg på grund av det höga värdet per prägling.

Nackdelar

  • Hög startinvestering - även ett enstaka mynt eller en tacka kan bli mycket pengar för en nybörjare, det är svårt att "börja smått" med guld.
  • Svårt att sälja av en liten del. Om du säljer en guldtacka så kan du behöva få "växel tillbaka" om du inte vill sälja hela värdet.

Silver

Fördelar

  • Kräver mindre startkapital - lättare att "starta smått".
  • Lättare att sälja av en mindre del av innehavet.
  • Lägre vikt, vilket innebär lägre fraktkostnad.
     

Nackdelar

  • Högre prispremie pga. lägre värde per prägling.
  • Moms tillkommer med 25% om man köper silver inom EU.
  • Silver tar upp mer plats än guld med samma värde.

Köp från tillförlitliga säljare

Det finns mycket ädelmetaller i både tack- och myntform på sidor som Ebay. Det är inte fel att handla där, men du måste vara helt säker på att du kan verifiera äktheten när du får varorna levererade. Om man har otur så fastnar paketen på väg till Sverige, och man får ytterligare tull- och importkostnader.

Jag har själv handlat från Tavex och Liberty Silver och jag anser att dessa två är de säkraste alternativen.

En ytterligare möjlighet - momsfritt silver

Inom EU så är allt silver som säljs belagt med 25% moms. Det finns dock sätt att komma runt detta.
Liberty Silver har även en annan webbshop(libertysilver.ee) där de erbjuder försäljning av silver från Estland, och silvret fraktas till Sverige av ett separat fraktbolag. På så sätt räknas inte köpet som ett köp inom EU. Man slipper således momsen.

Uppdatering:
För närvarande så ligger LibertySilver i tvist med skatteverket, vilket gör att man för tillfället inte kan beställa från deras Estniska hemsida. Vi uppdaterar vår sida efterhand som vi vet mer.

Skrivet av

Emil Isaksson

Friluftsintresserad mångsysslare med en nykter syn på krisberedskap och ett genuint intresse för vad som händer i vår omvärld.
emil@preppingguiden.se